Categorie: Eten & Drinken

Wat maakt groene thee dé drank om elke dag goed in te zetten?

Voldoende water drinken heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen, dat kun je van de meeste andere dranken niet zeggen. Hoewel veel mensen graag de dag beginnen met een sterke kop koffie, kun je beter kiezen voor een mok groene thee. Waarom? In dit blog zetten we de voordelen van groene thee op een rijtje.

groene thee drinken1. Meer energie door cafeïne

Toegegeven, een romige cappuccino of een intense espresso is moeilijk te weerstaan. Ook de cafeïneboost die je ervan krijgt is vooral ’s ochtends zeer welkom. Maar wist je dat er in groene thee ook cafeïne zit? In een kopje koffie zit echter vier keer zoveel cafeïne, waardoor je eigenlijk een overschot krijgt te verwerken. Hierdoor kun je hoofdpijn krijgen of misselijk worden, of dat welbekende beverige gevoel krijgen. Groene thee geeft je genoeg cafeïne voor een boost van je uithoudingsvermogen, zonder de negatieve bijwerkingen.

2. Kalmeert en ontstresst

Dit klinkt wellicht wat tegenstrijdig met het bovenstaande voordeel, maar is het zeker niet. Hoewel groene thee een kleine hoeveelheid cafeïne bevat, zit er ook het stofje EGCG in. Deze stof is een van de belangrijkste bestandsdelen van groene thee, waar allerlei goede eigenschappen aan worden toegeschreven. Daarnaast houdt de stof L-theanine, dat ook rijkelijk aanwezig is in een kop groene thee, de hartslag en bloeddruk in balans. Het maakt je dus zowel alert als ontspannen. Ideaal om je dag mee te beginnen!

soorten thee

3. Versnelt de stofwisseling en helpt met afvallen

Een kopje groene thee, bijvoorbeeld voordat je gaat sporten, geeft een boost aan je metabolisme. Hierdoor verbrand je meer calorieën en kun je dus afvallen. Daarnaast helpt de stof EGCG met het oxideren van vet. Dit betekent dat je lichaam vet makkelijker als bron van energie kan benutten, waardoor je kunt afvallen met groene thee!

Uit onderzoek blijkt ook dat groene thee het risico op diabetes type 2 vermindert. Groene thee verlaagt namelijk de bloedsuikerspiegel en houdt de gevoeligheid voor insuline juist hoog. Dit kan ertoe leiden dat je minder snel kiest voor ongezonde snacks. Dit kan uiteraard ook het risico op obesitas verlagen.

losse groene thee4. Vermindert de kans op ziektes als kanker, hart- en vaatziekten en Alzheimer

Het is nogal wat om te beweren dat iets simpels als een kop thee de kans op kanker kan verminderen, maar onderzoek lijkt dit toch echt te ondersteunen. Helaas helpt groene thee niet bij het genezen van kanker, maar het kan mogelijk wel de groei van kankercellen tegengaan.

Groene thee helpt bij het verlagen van het LDL-cholesterol, waardoor de kans op hart- en vaatziekten flink afneemt. Ook schijnt het de kans op een beroerte sterk te verminderen. Zelfs op korte termijn kan groene thee helpen bij het verbeteren van verbindingen in het brein. Hierdoor kan het op lange termijn ziektes als Alzheimer helpen voorkomen.

5. Goed voor je huid en gebit

Groene thee heeft een antibacteriële werking door de aanwezigheid van antioxidanten. Als je bijvoorbeeld je gezicht spoelt met (afgekoelde) groene thee, dan kan dat helpen bij het verminderen van acne. Ook zorgt dit ervoor dat je huid minder snel veroudert. Het antibacteriële effect van groene thee heeft daarnaast een positieve werking op je gebit. Door ’s ochtends je mond te spoelen met deze thee verminder je de kans op gaatjes.

Lasagne is meer dan wat pasta en tomatensaus!

Ik wilde graag eens een kooktip delen. Mensen denken vaak ten onrechte dat pasta’s simpel en basic moet zijn, en dat er alleen deeg en tomatensaus bij komt kijken. Niets is echter minder waar! Ik vind pasta’s maken een vrij leuke bezigheid: er gaat heel veel bij, er zijn vele soorten pasta, en voor een minder handig persoon als ikzelf (jaja, schande als vrouw!) is het een ideale start!

zelfgemaakte lasagnaDit weekend heb ik nog eens een lasagne gemaakt. Heerlijk eten, en handig om ineens “in het groot” te maken en dan per portie in te vriezen. Wij zijn maar met twee, dus zelfs één volle ovenschotel is al veel te veel. Als ik dan toch bezig ben, maak ik maar meteen genoeg. Altijd leuk wanneer je eens wat minder tijd hebt.

Om te beginnen maak je de tomatensaus. Die komt tussen elke laag pasta. In een stevige stoofpot: zoveel gehakt als je wilt, ajuintje stoven, en daarna groenten zoveel je wilt! Ik doe altijd worteltjes en courgette, maar ook champignons, brokjes prei of gele, groene of rode pepers zijn kei lekker. En gezond! En daar komt dan de tomatenpassata bij. Daarnaast maak je een kaassaus in een ander potje. Dat is nu niet zo moeilijk.

Daarna begint het stapelen! Ik boter de vorm altijd heel lichtjes in onderaan, om aanbakken te voorkomen. Dan komt er een laagje tomaten-met-groentjes. Dan leg je velletjes lasagne-deeg erop. Dan weer tomaten, dan weer deeg, tomaten, deeg, tot je de rand van de pan bereikt hebt. Bovenaan komt een kaassauslaagje, en daarbovenop een laagje mozarella of een ander kaasje.

De oven in, en klaar! Ik vries het meestal pas in nadat het gebakken is en terug afgekoeld.

Smakelijk! En laat je niet zeggen da tje niet kan koken hoor!

Kipfilet met pizzaiola, kruidenricotta en pasta: hmmmmmm…

Misschien zijn wij een beetje en atypisch koppel op vlak van wie er baas is in de keuken. Bij ons ben ik dat, Frank dus. (Lies is overal anders de baas, u kent dat wel, beste lezer! ;))

tomatenGisteren heb ik kipfilet met pizzaiola, kruidenricotta en pasta gemaakt. Ik had kipfilet in huis, en voor de rest bracht Google mij bij Jeroen Meus. En wie nu denkt bij pizzaiola aan een of andere pizza met kip, zit grondig mis. Pizzaiola is een pittige tomatensaus met verse gestoofde ui, kerstomaatjes, een rood pepertje, kappertjes en oregano. “Oerklassiek” volgens Meus, maar ik had er alleszins nog nooit van gehoord. Ik had ook verse pasta gebruikt. Let wel: niet zelfgemaakt. Je kan dat in de supermarkt ook “vers” kopen. Zelf pasta maken vind ik een hele smeerboel en veel te veel werk voor ‘s avonds. En geloof me: vers van de supermarkt is zeker zo goed. Je proeft het verschil wel met zo van die “droge” uit een doosje.

De bereiding zelf was niet zo heel moeilijk: die spectaculair klinkende pizzaiola is maar wat bijeen gooien in een pan, en de ricottamix is ook gewoon even op voorhand te bereiden. Pasta kookt zichzelf. Wat ik fout heb gedaan is denk ik dat ik mijn kip iets langer in de pan had moeten bakken. In de oven gaart dat echt niet deftig als het nog niet genoeg doorbakken is… Dus ik heb ‘m na de oventijd nog eens in de pan gegooid. Pasta was gelukkig nog wel warm.

Echt een aanrader: superlekker en niet te veel werk.

PS: Wat me wel een klein beetje stoorde, waren de velletjes van die rode peper in de saus. Iemand een idee van hoe deze eruit te houden? Of misschien snijd ik het nog niet fijn genoeg…? En ik vrees soms nu al voor mijn vingertoppen, heheh…