Lissabon is de hoofdstad van Portugal Het is tevens ook de grootste stad van dit land. Deze stad telt zo’n 600.000 inwoners. In de hele regio wonen zo’n 3.000.000 mensen. De hoofdstad van Portugal heeft een oppervlakte van 100 vierkante kilometer. De stad ligt op een hoogte van 2 meter. In heel Portugal is het één uur vroeger dan in Nederland. Deze stad is een populaire bestemming voor een stedentrip.

In de stad zijn tal van dingen te doen. Je kunt bijvoorbeeld de oude binnenstad bezoeken. Hier vind je veel historische panden. Wil je meer weten wat de mooiste plekken zijn in Lissabon? Lees dan dit artikel.

Alfama wijk

De Alfama wijk is de oudste wijk van de stad. In dit deel van de stad vind je een aantal populaire bezienswaardigheid. Zo ligt aan de voet van deze wijk een mooi kasteel. Dit kasteel kun je bezoeken. De meeste mensen die in deze wijk komen, gaan er heerlijk wandelen. Daar is deze wijk geschikt voor. Enkele kenmerken van deze wijk: smalle straten en veel trappen. Over het algemeen zijn de gevels erg kleurrijk. Vanaf verschillende punten heb je een mooi uitzicht over de wijk.

Wil je dit zelf ervaren? Dan kun je ‘Castelo de Sao’ bezoeken. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de wijk. Alle was hangt hierbuiten, de wijk is erg kleurrijk en er zijn veel bloemen.  In de wijk zijn genoeg eetgelegenheden en cafés. Als je door deze wijk loopt, is de kans groot, dat je knoflook en gebakken vis ruikt. Dit wordt hier namelijk heel veel gegeten.

Kabelbaan Lissabon

Het is mogelijk om met een kabelbaan van de ene kant naar de andere kant te gaan. Deze kabelbaan vind je in een populaire en moderne wijk. Een retourticket kost slechts 9 euro per persoon. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de hoofdstad van Portugal. Je ziet vooral veel hoge gebouwen, dit gebouw staat immers in een modern stuk van Lissabon. Aan de ene kant kijk je op een rivier, aan de andere kant zie je een woonwijk. Het uitzicht is prachtig en je kunt erg ver kijken.

Ben je in Lissabon? En heb je kinderen? Dan is een rondje in de kabelbaan een échte aanrader. Het is een bijzondere ervaring waar jullie het nog lang over zullen hebben. Dit is een goed voorbeeld van een ‘toeristenattractie’. Het is ook mogelijk om een combinatieticket te kopen. Met dit ticket kun je meerdere (betaalde) bezienswaardigheden bezoeken. Zo kun je het ‘Oceanario de Lisboa aquarium’ bezoeken in combinatie met de kabelbaan. In totaal bespaar je hier ongeveer 7 euro per persoon mee. Wanneer je met veel mensen bent, kan dit om serieus geld gaan. Voor de kabelbaan kun je online tickets kopen. Dit kan bijvoorbeeld op tiqets.com.

Elevador de Santa Justa

Wanneer je houdt van bijzondere gebouwen, is Elevador de Santa Justa het bezoeken zeker waard. Dit is namelijk een lift van 45 meter hoog, midden in het oude centrum van de hoofdstad.  De bouw van deze bezienswaardigheid begon in 1900. Uiteindelijk was het bouwwerk in 1902 klaar. Het hele gebouw is gemaakt van ijzer. Er zijn verschillende figuren in het bouwwerk verwerkt.

Op dit moment is het bedrijf ‘Carris’ de eigenaar van dit bouwwerk. Dit is een bekende bus- en tram-vervoerder in de hoofdstad. De lift is in opdracht van Empresa Do Elevador do Carmo. In de beginjaren heeft dit bedrijf de lift geëxploiteerd. Op dit moment bestaat het bedrijf niet meer. Het idee voor de lift ontstond op 30 april 1896, Raul Mesnier kreeg toen het idee. Ruim 3 jaar later kreeg hij de voorlopige bouwvergunning. Om precies te zijn was dit op 6 juni 1899. Eén maand later richtte hij zijn bedrijf op. Tegenwoordig kun je een abonnement afsluiten op deze lift. Hierdoor zijn de enkele tarieven wel omhooggegaan. Je betaalt voor een retour 5,30 euro.

Historische centrum

lissabon bezienswaardighedenHet grootste gedeelte van het historische centrum valt onder de wijk ‘Baixa’. Deze wijk is enorm populair onder toeristen. In deze wijk zijn er erg veel winkels, ook telt de wijk verschillende bezienswaardigheden. Op de heuvels liggen een vier verschillende middeleeuwse wijken. Het historische centrum kenmerkt zich door de smalle straatjes. In veel wegen zitten veel bochten. Wanneer je van oude gebouwen houdt, moet je deze wijk écht bezoeken. Geloof mij: het is de moeite waard!

Torre de Belém

De Torre de Belém is een verdedigingstoren in Lissabon. Deze toren staat aan de oever van de rivier ‘de Taag’. Dit bouwwerk is in het begin van de 16de eeuw gebouwd. Het was jarenlang DE bezienswaardigheid van Lissabon. Dit bouwwerk staat op de Unesco-werelderfgoedlijst. Je kunt deze bezienswaardigheid al bezoeken vanaf 19 euro per persoon. Het is zeker een aanrader. Het is namelijk een unieke ervaring.