Ik denk dat het tegenwoordig een beetje fout is om toe te geven, maar ik vind Louis de Funès werkelijk een van de beste acteurs in zijn genre – nog altijd, ongeveer 30 jaar na zijn dood. Die mens zijn gekke bekken, onnozele kreetjes, en acteertalent (werkelijk!) is ongeëvenaard! Ik kijk nog altijd naar Le Gendarme als ze die op televisie uitzenden (tot grote ergernis van Lies, die de Funès’ niet kan rieken of zien), en ik blijf daar mee strijk liggen.

Hoewel hij waarschijnlijk het meest bekend is voor de hele Gendarme-reeks (die worden ook nog het meest uitgezonden) waarin hij weergaloos inspecteur Cruchot speelt, vind ik dat niet echt de beste films. Natuurlijk werken die maar de humor is voorspelbaar en misschien soms wat te simpel. Grote fan ben ik dan weer wel van La Grande Vadrouille (met Bourvil, nog zo’n held) en Les Aventures de Rabbi Jacob, waar hij met gevestigde waarden de spot durft drijven. (Je zou nu zoiets nog eens moeten proberen, vooral dat laatste dan… Dan sta je in alle kranten als een slechterik… *zucht*)

Een van mijn favorietjes als kind was echter La Soupe Aux Choux, waar het filmpje uit komt. Het is een montage van een paar stukken, het zou als trailer kunnen dienen. Louis de Funès is een boer en schrikt zich een hoedje wanneer er plots een vliegende schotel land en daar een buitenaards wezen uit stapt. Hi-la-risch! Zeker eens kijken! Het Frans is niet zo moeilijk.